Første kveld brukte deltakerne på å bli kjent med hverandre i flotte omgivelser på Beitostølen. Foto: Magnus Skrede
Første kveld brukte deltakerne på å bli kjent med hverandre i flotte omgivelser på Beitostølen. Foto: Magnus Skrede

Sommersamlingen er i gang

Ung Filharmoni 2024 er godt i gang og årets deltakere har hatt både gruppeøvelse og tuttiprøve på Beitostølen.

Tekst: Maren Ohm Ballestad

Musikere fra hele landet er samlet for en travel uke med samspill, læring og nye vennskap under Ung filharmonis sommersamling 2024.

I løpet av en uke skal deltakerne, sammen med dyktige instruktører fra Oslo-filharmonien og dirigent Petri Sakari, bli kjent med tre sentrale orkesterverk: Debussys La Mer og Brittens Four Sea Interludes og Fanfare for the Common Man av Aaron Copland.

Motiverte deltakere 

Det er mye repertoar å forberede, og for basstrombonist Bjørn Mikkelsen har det vært ekstra hektisk. Han fikk tilbud om å være med for bare to uker siden.

— Jeg kjente heldigvis musikken fra før. Derfor har jeg i forberedelsene brukt mest tid på grunnleggende teknikk, så det blir lettere å finne riktig karakter og samklang i gruppen, sier han.

Mikkelsen er lettet over å være i gang og sier det gir øvingsmotivasjon å få spille i et så godt orkester. 

— Musikken er utrolig lekker, og det er mange fine samspillspartier i grovmessing. I starten av Four Sea Interludes er det noen flotte koraler som jeg gleder meg til å jobbe med. Det å spille rent i gruppen er noe av det beste som finnes.

Bjørn Mikkelsen har bare spilt basstrombone i et halvt år, og synes det er veldig utviklende å sitte i en trombonerekke. Fra venstre: Erling Dahl, Bjørn Mikkelsen og Tobias Transeth. Foto: Magnus Skrede

Ekstra ansvar 

Philippe Jayer er med på Ung Filharmoni for tredje gang, og er i år gruppeleder på 2. fiolin. Han er glad for å ha det ekstra ansvaret, og synes allerede det går bedre enn forventet.

— Den første tuttiprøven er ofte tung, så jeg var spent på om jeg hadde nok overskudd. Jeg har lyttet mye til musikken de siste ukene, noe jeg tror har hjulpet mye. Nå gleder jeg meg bare til å se hvordan vi kollektivt blir bedre utover uken, sier han.

Jayer er på Ung Filharmoni med noen av sine beste venner, og synes det sosiale samholdet blant deltakerne løfter kurset.

— Det er ekstra kjekt å spille sammen med gode venner, sier han. 

Ung Filharmoni er starten på en lang sommer med orkesterkurs, for fiolinisten Philippe Jayer (til høyre). Han synes det er spennende å få et innblikk i hvordan et orkester fungerer. Foto: Magnus Skrede

Lagspill og pastellfarger  

Trond Magne Brekka er fløytist i Oslo-filharmonien og del av fagutvalget for Ung Filharmoni. Han forteller at Vasily Petrenko hadde et sterkt ønske om å gjøre Debussy og Britten sammen med de unge musikerne. Det stiller høye krav til alle som er med.

— Musikken er veldig transparent, og det er vanskelig å finne de rette fargene. I denne musikken er fargene myke, litt som pastellfarger. Deltakerne må raskt lære seg å lytte til dem rundt seg for at man skal få frem disse fargene, forklarer han.

Allerede på den første gruppeøvelsen jobbet han med hvordan de kan fargelegge musikken med vibrato og ulike klanger. De snakket også om det å være lagspiller.

— Som orkestermusiker mener jeg noe av det viktigste er å være en lagspiller. Orkesteret består av mange små lag, i tillegg til at det er et stort felles lag. Da er det viktig å ha ørene på stilk, og vite når man skal ta og gi plass.

Det er mulig å oppleve Ung Filharmoni førstkommende tirsdag kl 1600. Billetter kan du kjøpe her.

Trond Magne Brekka bruker gruppeøvelsene på å snakke om hvilken rolle fløytistene har og hvordan de på best mulig vis kan få frem de små detaljene i musikken. Foto: Magnus Skrede

Fakta om Ung Filharmoni

  • Ung Filharmoni er et unikt program for unge klassiske musikere opp til 19 år som drømmer om å bli profesjonelle orkestermusikere.
  • Gjennom nasjonale prøvespill om høsten i landets seks største regioner settes det sammen et orkester på nærmere 80 unge musikere.
  • Disse samles først til forberedende gruppeprøver i mai/juni, før en intens sommersamling i slutten av juni med øvelser, prøver, undervisning og faglig påfyll.
  • Avslutningsuka går av stabelen i høstferien i Oslo Konserthus og ender med en fullverdig konsert i Oslo-filharmoniens abonnementsserie.
  • Høstsamlingen avsluttes normalt med en konsert foran et fullsatt Oslo Konserthus.
  • Ung Filharmoni har som mål å bidra til at unge talenter skal lykkes som utøvere i morgendagens musikkliv. Gjennom samspill med Oslo-filharmonien får de unge utøverne opplevd hva som kreves på toppnivå.
  • Samarbeidspartnere i gjennomføringen av Ung Filharmoni er Senter for talentutvikling Barratt Due og Oslo-filharmonien.
  • Ung Filharmoni støttes av Talent Norge, Sparebankstiftelsen DNB og Tom Wilhelmsen Stiftelse

Tekst: Maren Ohm Ballestad

Search