Foto: Anniken Gjørøy
Foto: Anniken Gjørøy

Årets høydepunkt

Ung Filharmoni 2025 er godt i gang. Årets deltakere har allerede vært gjennom både gruppeøvelse og tuttiprøve. 

Unge musikere fra hele landet har møtt opp på et av årets store høydepunkt, Ung Filharmonis sommersamling på Beitostølen. Her skal de gjøre et dypdykk i Prokofjevs ballett Romeo og Juliet. Balletten ble komponert i 1935 og er basert på Shakespears skuespill, og musikken er kjent for å være både følelsesladd og dramatisk. I løpet av sommersamlingen blir deltakerne veiledet av dyktige instruktører fra Oslo-filharmonien og dirigent Petri Sakari. 

Følelser og vennskap

Min Hua Chiu, som til vanlig spiller obo og engelsk horn i Oslo-filharmonien, gleder seg til å følge den musikalske utviklingen i takt med at deltakerne blir bedre kjent.

— På samlingens første dag var det mange som aldri hadde spilt sammen før. Det tar litt tid å finne en felles klang og uttrykk, fordi det krever at man forstår og godtar hverandres ulikheter. Denne prosessen er veldig spennende, sier han.

Chiu mener en viktig del av å være musiker er å tørre å ha følelsene utenpå når det trengs. Ballettens temaer uttrykker kjærlighetsforhold, tragiske skjebner og urettferdige forskjeller i samfunnet. Verket inneholder hele spekteret av følelser. 

— Det kan være skummelt å formidle følelser om kjærlighet, men jeg håper deltakerne tør å gå ut av komfortsonen. Når de klarer å uttrykke følelsene som ligger i musikken, blir formidlingen mye mer gripende. 

Min Hua Chiu er en av 20 instruktører fra Oslo-filharmonien som er med på sommersamlingen på Beitostølen. Foto: Anniken Gjørøy

Første møte med et symfoniorkester

Prokofjevs Romeo og Juliet gir en sjelden mulighet for to ekstra instrumenter, ettersom orkesterbesetningen krever både en pianist og en saksofonist. Erik Wildon spiller saksofon og deltar på Ung Filharmoni for første gang. Gårsdagens tuttiprøve var hans første dag som orkestermusiker. 

– Jeg var skikkelig spent før første prøve. Selv om jeg hadde forberedt meg godt, visste jeg ikke helt hva jeg kunne forvente, men det gikk veldig bra, sier han.  

Saksofonstemmen har lange partier med pauser. Wildon brukte pausene på å nyte den fine musikken og bli kjent med hvordan symfoniorkesteret fungerer.

– Det er en helt spesiell flyt i frasene i orkesteret. Tempo og timing kan svinge litt frem og tilbake, men så virker det som at alle er med på denne bølgen, sier han. 

Erik Wildon fra Stavanger spiller i symfoniorkester for første gang på årets sommersamling. Foto: Anniken Gjørøy

Widon vil bruke resten av uken på å bli tryggere i rollen og finne sin plass. Han har både en solistisk rolle og skal passe inn i de ulike instrumentgruppene i orkesteret. Det krever en annen spillestil enn det han er vant til. 

– Jeg gleder meg til å jobbe videre med instruktøren min Camilla Bjørndahl Blomqvist. I går jobbet vi med hvordan jeg kan bruke grunnleggende teknikk også i orkesteret. Da blir det lettere å produsere nok lyd til å trenge gjennom og fortsatt ha en smakfull og god klang, forteller han.

Det jobbes hardt på første tuttiprøve. Foto: Anniken Gjørøy

Fakta om Ung Filharmoni

  • Ung Filharmoni er et unikt program for unge klassiske musikere opp til 19 år som drømmer om å bli profesjonelle orkestermusikere.
  • Gjennom nasjonale prøvespill om høsten i landets seks største regioner settes det sammen et orkester på nærmere 80 unge musikere.
  • Disse samles først til forberedende gruppeprøver i mai/juni, før en intens sommersamling i slutten av juni med øvelser, prøver, undervisning og faglig påfyll.
  • Avslutningsuka går av stabelen i høstferien i Oslo Konserthus og ender med en fullverdig konsert i Oslo-filharmoniens abonnementsserie.
  • Høstsamlingen avsluttes normalt med en konsert foran et fullsatt Oslo Konserthus.
  • Ung Filharmoni har som mål å bidra til at unge talenter skal lykkes som utøvere i morgendagens musikkliv. Gjennom samspill med Oslo-filharmonien får de unge utøverne opplevd hva som kreves på toppnivå.
  • Ung Filharmoni er et samarbeidsprosjekt mellom Oslo-filharmonien og Barratt Due musikkinstitutt.
  • Prosjektet støttes av Talent Norge, Sparebankstiftelsen DNB og Tom Wilhelmsen Stiftelse

Tekst: Maren Ohm Ballestad

Search