Foto: Magnus Skrede
Foto: Magnus Skrede

Vi er i gang!

Det var en spent gjeng som møtte gamle og nye kjente på ankomstdagen for UngFil 2022.

Ung Filharmoni 2022 er i full gang på Rønningen folkehøgskole. Og for første gang på to år kan alle sitte hvor de vil, gå hvor de vil, og klemme når de vil.

– Det blir veldig gøy å høre hele orkesteret sammen, med så mange musikere på en gang. Særlig nå etter korona, sier Vetle Rødbotten.

Han får støtte fra Ros W. Mandan. Begge er med på UngFil for første gang i år.

– Jeg gleder meg også til å ha time med lærer fra OFO. Det er veldig fint å være med på slike kurs, fordi man holder spillingen gående gjennom sommeren, sier Ros.

Foto: Magnus Skrede
– Jeg var på et annet sommerkurs, og der var det andre som kom rett fra Ung Filharmoni. Jeg fikk lyst til å søke når jeg hørte dem snakke om det, sier Ros W. Mandan. Foto: Magnus Skrede

Dagny Mehus er den eneste deltakeren som har vært med på UngFil samtlige syv ganger. Hun trekker fram det sosiale som en av de viktigste grunnene til å delta.  

– Det er alltid veldig gøy å treffes igjen, og spille sammen. Og så har vi jo høstsamlingen, hvor vi skal dele scene med Oslo-Filharmonien. Det er stort, sier hun.

Gjensynsglede på ankomstdagen. Foto: Magnus Skrede

Årets verk er Konsert for orkester av Béla Bartók. Gruppa er enige om at det er veldig fin musikk, men også vanskeligere enn det høres ut.

– Jeg liker å starte øvingen tidlig, og så legge bort stykket en stund. Da har jeg kartlagt de forskjellige delene til jeg skal ta det opp igjen når samlingen nærmer seg, sier Hedda Frøland.

– Noen av de vanskeligste partiene har man jo øvd på til prøvespillet for lenge siden, så det er en fordel, påpeker Dagny.

Første gruppeprøve for cellistene. Foto: Magnus Skrede

Mille Hauge, Frida Leanne Rogn, Maria Rui Eriksson og Sofie Feng Ganer har alle vært med på UngFil før. De er i full gang med å oppdatere hverandre på hva som har skjedd siden sist.

– Man blir veldig fort kjent her. Den første gangen jeg var med kjente jeg ingen fra før, men nå er det annerledes, sier Mille.

De er også spent på tutti-prøvene, og om de kommer til å rekke å lære inn alt på en liten uke. Frem til nå har jo alle bare øvd hver for seg.

– Jeg ble veldig gira på å øve i det jeg fikk notene. Det blir spennende å høre hvordan det låter med alle sammen, og finne ut hvordan dirigenten vil ha det, sier Sofie.

F.v.: Mille, Maria, Sofie og Frida og resten av orkesteret kan bli bedre kjent, uten å holde meteren! Foto: Magnus Skrede

Klokketro

Inger Besserudhagen leder fagutvalget for Ung Filharmoni. Hun gleder seg til uken som kommer.

– Det er alltid givende å jobbe med så topp motiverte musikere, som har karrieren sin foran seg. Det gir mye energi tilbake til oss som har vært i bransjen en stund, sier hun.

Leder av Fagutvalget, Inger Besserudhagen. Foto: Magnus Skrede

Hun håper de unge musikerne bruker anledningen til å være nysgjerrige, og at de får et godt innblikk i hvordan det er å være orkestermusiker.

– Jeg håper de kan inspirere og motivere hverandre, og ta med seg de opplevelsene videre. Det å være orkestermusiker betyr også å være en lagspiller; man må gjøre hverandre gode, sier hun.

– En kollega av meg sier: «vær den musikeren som andre kan lene seg på». Det synes jeg er så fint. Still forberedt, og vær hjelpsom og grei. Da får alle det fint.

Besserudhagen har klokketro på årets UngFil-orkester.

– De er så tente og engasjerte, så dette kommer til å bli bra, sier hun.

Ung Filharmoni 2022. Foto: Magnus Skrede
Search