Vasily Petrenko er neste års dirigent. Foto: Fred Olav Vatne

Unik mulighet med mer ansvar

Endringer i Ung Filharmoni gjorde at Sytske (18) og Sarah (18) fikk større ansvar. Det er en utfordring de tok strak arm.


Egentlig skulle verken Sytske Pas eller Sarah Stampe Nielsen vært gruppeledere, det er et ansvar som musikerne fra Oslo-Filharmonien som oftest tar. Men med endringene som følge av koronapandemien har de to unge musikerne måttet mestre nye og større oppgaver.

Det har vært både nervepirrende og læringsrikt.

Forberedt seg annerledes

Sytske Pas (18) spiller horn og har en avgjørende rolle i Ung Filharmonis fremføring av Stravinskijs Ildfuglen. Hun spiller nemlig to store hornsoloer, blant annet det kjente temaet i begynnelsen av stykkets finale. 

– Det er nesten som å spille et soloverk, det er bare min stemme som høres. Det er ganske nervepirrende. Alle hører om jeg spiller feil og fremførelsen avhenger av at jeg spiller riktig, forteller hun.

Å ha en nøkkelrolle har gjort at Sytske har forberedt seg annerledes. 

– Det er såpass sårbart å spille alene at jeg har forberedt meg ekstra nøye. Blant annet har jeg gjort opptak og lyttet til hvordan det høres ut. Det er mange valg jeg må ta: hvor vil jeg at frasen skal lede? Hva vil jeg skape med det her? Det er jeg som har ansvar for at musikken kommer til live under mine soloer, sier hun. 

Sytske Pas har lært å bli mer selvstendig under årets Ung Filharmoni. – Jeg har tatt mer ansvar som gruppeleder, sier hun. Foto: Magnus Skrede

Lært selvstendighet

Et tema på denne ukens Ung Filharmoni er prøvespill og soloen Sytske spiller er et av de vanligste utdragene hornister møter på i prøvespill. I tillegg til erfaringen med verket, forteller hun at det har vært verdifullt å ta ansvar selv.

– Jeg har mest av alt funnet utrolig mye selvstendighet. I år har jeg mindre å gjemme meg bak og det krever en annen teknikk å spille så sterkt i en lang periode. I tillegg har jeg tatt ansvar som gruppeleder, snudd meg rundt og snakket med gruppa. Uten Oslo-Filharmonien har vi måttet ta mer initiativ og virkelig vokse opp, sier hun.

Disse berømte taktene introduserer sluttemaet i Stravinskijs Ildfuglen.


Høydepunktet i årets høstsamling har vært det utrolig høye nivået på orkesteret og musikken.

– Det har vært mer pirking nå enn på sommersamlingen. Vi har virkelig fått muligheten til å gå i dybden på et orkesterverk, og det føler jeg ikke er vanlig i ungdomsorkestre. Dirigenten har turt å pirke og latt oss vokse til vårt fulle potensial, mener hun.

Fått større ansvar

– Én bassist kunne ikke komme fra Sverige. En annen ble syk. Så vi trengte nye bassister, forteller Sarah Nielsen.

Hun er er gruppeleder for bassistene og leder dem under konsertene. Under høstuka ble tre profesjonelle musikere ble hentet inn. De sitter nå bak Sarah og følger hennes bevegelser. 

– Som gruppeleder skal jeg signalisere til gruppen når vi kommer inn, i tillegg til tekniske ting som vibrato, pizzicato og annet. Jeg følger med når konsertmesteren bytter strøk og leder an med pusten, sier hun.

Sarah Nielsen leder an bassistene under en gjennomspilling av Sjostakovitsjs Festivalovertyre. Ansvaret har gjort henne til en mer selvsikker bassist. Foto: Magnus Skrede

Gjort henne mer selvsikker

Sarah går foran som et eksempel, men hun sier at det er et større press nå som erfarne musikere sitter bak henne. 

– Det er ganske skummelt å lede dem, jeg har et press på å ting gjøre rett. Men det er også veldig lærerikt og gøy, jeg har fått mye tips og hjelp på hvordan jeg kan være en bedre gruppeleder. Jeg lært hvordan man bruker pust for å vise og at man må være overtydelig, sier hun. 

Å være leder har også gjort Sarah til en musiker som stoler mer på seg selv.

– Jeg er blitt bedre på å spille med selvsikkerhet. Tidligere støttet jeg meg ofte på andre bassister, men nå merker jeg at jeg spiller sterkere. Jeg lærer utrolig mye om det å være leder og ta initiativ; jeg føler meg mer som en profesjonell musiker.


Fakta om Ung Filharmoni

  • Ung Filharmoni er et unikt program for unge klassiske musikere opp til 19 år som drømmer om å bli profesjonelle orkestermusikere.
  • Programmet inngår i talentsatsingen Crescendo, et samarbeidsprosjekt mellom Oslo-Filharmonien, Festspillene i Bergen og Barratt Due musikkinstitutt.
  • Gjennom nasjonale prøvespill om høsten i landets seks største regioner settes det sammen et orkester på nærmere 80 unge musikere.
  • Disse samles først til forberedende gruppeprøver i mai/juni, før en intens sommersamling på Rønningen folkehøgskole i slutten av juni med øvelser, prøver, undervisning og faglig påfyll.
  • Avslutningsuka går av stabelen i høstferien i Oslo Konserthus og ender med en fullverdig konsert i Oslo-Filharmoniens abonnementsserie.
  • Høstsamlingen avsluttes normalt med en konsert foran et fullsatt Oslo Konserthus.
  • Ung Filharmoni har som mål å bidra til at unge talenter skal lykkes som utøvere i morgendagens musikkliv. Gjennom samspill med Oslo-Filharmonien får de unge utøverne opplevd hva som kreves på toppnivå.
  • Samarbeidspartnere i gjennomføringen av Ung Filharmoni er Senter for talentutvikling Barratt Due og Oslo-Filharmonien.
  • Ung Filharmoni støttes av Talent Norge, Sparebankstiftelsen DNB, Bettina Ford Jebsen, Hans Peter Jebsen og Trond Mohn.
Search