Årets dirigent er John Storgårds. Foto: Magnus Skrede
Vasily Petrenko er neste års dirigent. Foto: Fred Olav Vatne

Ung Filharmonis høstsamling er i gang

Mandag denne uken spilte gjengen i Ung Filharmoni sammen med Oslo-filharmonien for første gang.

Det er litt over tre måneder siden de 70 deltakerne i Ung Filharmoni møttes sist. Forrige gang var det på Rønningen Folkehøgskole under veiledning av den norske dirigenten Eivind Aadland. Det var der de unge musikerne først ble ordentlig kjent med årets verk, Pjotr Tsjaikovskijs storslåtte 4. symfoni. 

I dag har de for første gang spilt side om side med Oslo-filharmonien i Oslo Konserthus, og det har nok kriblet litt i magen til flere av de unge musikerne. Torsdag 5. oktober er det konsert i Oslo Konserthus, med John Storgårds som dirigent.

Louisa Tuck, solo-cellist i Oslo-filharmonien. Foto: Magnus Skrede

Godt forberedt

Louisa Tuck, solo-cellist i Oslo-filharmonien, var også med i sommer da Ung Filharmoni var samlet. Hun er imponert over hvor godt forberedt de unge talentene er denne uken.

– Ikke bare forbereder de seg til dette, men de har alt det andre de må øve til, både til kammermusikk og spilletimer.  Det er imponerende, mener Tuck. 

Stella Hermansen (21) spiller tuba, og er med på Ung Filharmoni for fjerde gang. Hun gleder seg til å spille Tsjaikovksij, ved siden av sin tidligere lærer Frode Amundsen. Samtidig er hun takknemlig for at symfonien legger opp til fullt krutt hos messing.

– Det er det første året vi har et ordentlig messingstykke. Jeg gleder meg til å sitte sammen med messingen og «gunne» på, sier Hermansen.

Stella Hermansen rett før konsert i Aulaen i Oslo under sommersamlingen. Foto: Magnus Skrede

Ny pultkamerat

Michelle Sommerfeldt (17) spiller bratsj og er fra Bergen. Hun tror at det blir, om mulig, litt strengere nå enn det var i sommer. På høstsamlingen sitter deltakerne side om side med de helproffe. Det gjør at alle får hver sin nye pultkamerat som får en mentorrolle. 

– På sommersamlingen var det trygt å ha noen man kjente som pultkamerat. Nå blir det en helt ny en, og det blir også veldig gøy, sier hun. 

For både Sommerfeldt (17) og Hermansen (21) er det ikke bare å spille med Oslo-filharmonien som blir spennende, de ser også begge frem mot å bli bedre kjent med orkestermusikernes hverdag.

–  Vi tenker jo kanskje at vi er litt profesjonelle selv, men når man kommer til Oslo-filharmonien får man kjenne på en annen stemning og en helt annen hverdag enn vi er vant til, sier Hermansen. 

Michelle Sommerfeldt tror det blir strengere nå enn det var i sommer. Foto: Magnus Skrede

Ytterst på stolen

Når dirigent John Storgårds jobber med musikken, merkes det at han setter musikken først, mener Louisa Tuck. 

– Han investerer mye tid i det musikalske og det setter jeg veldig pris på i en dirigent.

Hun merker også at det er litt annen gjeng som møter opp på podiet enn ellers. 

– Så snart man spiller med de profesjonelle, sitter alle ytterst på stolen. Det samme gjelder med oss, vi vil også gi et godt inntrykk. Det kommer til å bli en fantastisk konsert, og jeg gleder meg.

Kjøp billett til konserten her.

Tekst: Nora Dahl Nilsen

Fakta om Ung Filharmoni 

  • Ung Filharmoni er et unikt program for unge klassiske musikere opp til 19 år som drømmer om å bli profesjonelle orkestermusikere.
  • Gjennom nasjonale prøvespill om høsten i landets seks største regioner settes det sammen et orkester på nærmere 80 unge musikere.
  • Disse samles først til forberedende gruppeprøver i mai/juni, før en intens sommersamling på Rønningen folkehøgskole i slutten av juni med øvelser, prøver, undervisning og faglig påfyll.
  • Avslutningsuka går av stabelen i høstferien i Oslo Konserthus og ender med en fullverdig konsert i Oslo-filharmoniens abonnementsserie.
  • Høstsamlingen avsluttes normalt med en konsert foran et fullsatt Oslo Konserthus.
  • Ung Filharmoni har som mål å bidra til at unge talenter skal lykkes som utøvere i morgendagens musikkliv. Gjennom samspill med Oslo-filharmonien får de unge utøverne opplevd hva som kreves på toppnivå.
  • Samarbeidspartnere i gjennomføringen av Ung Filharmoni er Senter for talentutvikling Barratt Due og Oslo-filharmonien.
  • Ung Filharmoni støttes av Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNB.
Search